Keuze rentevastperiode
Hypotheekvormen verschillen, onder meer, in de methode van aflossen. Met het kiezen voor een bepaalde hypotheekvorm is dus exact bekend hoe de aflossing de komende 30 jaren zal verlopen. 

Uw maandlast bestaat naast aflossing echter ook uit rente. En ook die kan 30 jaar lang vastgelegd worden. Maakt u die keuze, dan bent u dus zeker van een lastenpatroon dat 30 jaar lang vast ligt. Een rustgevende gedachte.

Vrijwel altijd echter zal een 30-jaar-vaste rente een hoger percentage kennen. Het korter vastzetten van de rente kan dan ook vaak een aanzienlijke besparing van de maandlasten opleveren. De vraag is echter wel in hoeverre dit verantwoord is. Een kortere rentevaste periode betekent immers dat direct na afloop van die periode, het rentepercentage kan wijzigen. Omlaag. Maar ook omhoog. En een renteverhoging mag de financiŽle planning binnen het gezin niet in gevaar brengen.

Rentevaste periodes
Om uw hypotheeklasten zo laag mogelijk te houden kunt u dus kiezen voor een "korte" rente. Om daarentegen zoveel mogelijk zekerheid in te bouwen kunt u kiezen voor een "vaste" rente. Daarnaast zijn diverse "beschermingssystemen" mogelijk.

De mogelijkheden op een rijtje:

  • kort: variabel, 1,  2  of 3 jaar 
  • vast: 5  tot en met 30 jaar
  • beschermingssystemen: rentemiddeling, bandbreedte en renteplafond

Op de volgende paginaís vindt u meer informatie over de verschillende rentevaste periodes. Onder "indicatie" vindt u de thans gebruikte rentepercentages. Houdt u er rekening mee dat dit "vanaf"-percentages zijn.
En tot slot vindt u onder "grafiek" de verhouding weergegeven tussen de rente op de kapitaalmarkt en die op de hypotheekmarkt. Het is een hulpmiddel om de hypotheekrente voor de komende twee weken in kaart te brengen. Ook al is de uitkomst geen "voorspelling", maar een "verwachting", het blijkt vrij vaak correct te zijn.  

De keuze voor het voor u meest geschikte rentetype is een moeilijke. Moeilijk, omdat juist de persoonlijke omstandigheden daar zo belangrijk bij zijn. Daarnaast is ook de keuze voor de juiste hypotheekvorm geen gemakkelijke. Ook daar spelen immeres tal van persoonlijke factoren een maatgevende rol. En wanneer u weet dat veel verschillende systemen onderling uitstekend combineerbaar zijn, begrijpt u dat wij ons vak van hypotheekadviseur heel serieus nemen. 

Wij maken graag tijd voor u.
U kunt ons bereiken via de contactknop en uiteraard telefonisch.