Sparen of beleggen?
Meer en meer mensen zien dat het klassieke sparen op een spaarrekening weliswaar safe is, maar dat deze hoge mate van zekerheid wel ten koste gaat van het rendement. Op zoek naar hogere rendementen wordt dan ook steeds vaker gekozen voor beleggen.
Op zich geen onlogische keuze. Aandelen hebben de afgelopen 30 jaren immers bewezen een beduidend hoger rendement te leveren dan de traditionele spaarrekening. Zeker wanneer de looptijden langer worden.

Kanttekening
Toch is een kanttekening wel op zijn plaats. Aandelenkoersen schommelen. Hard. Ze bewegen met het verloop van de economie mee. En ze bewegen zelfs heftiger. De "aandelenbeurzen" reageren nu eenmaal fors op tal van gebeurtenissen. Men zegt ook wel dat "ze erop vooruit lopen".

Wanneer een bekende onderneming aankondigt dat men verwacht een prachtig jaar te maken, schieten de koersen van dat aandeel direct fors omhoog. Omdat de belegger dan verwacht dat de onderneming meer dividend zal uitkeren. En het zijn juist die verwachtingen, die de koersen grotendeels bepalen.

Aandelen hebben tijd nodig
Wie in aandelen belegt, weet dat de koersen kunnen dalen, maar eveneens kunnen stijgen. De koersen schommelen. We zeiden het al. Het verleden laat duidelijk zien dat de rendementen hoger worden naarmate de looptijd langer wordt. Maar ook dat fors verlies mogelijk is bij korte periodes.

Kijkt u eens op pagina 2. Daar wordt weergegeven hoeveel rendement Nederlandse aandelen hebben opgebracht in een periode van twintig jaar. Ook wordt daar pijnlijk duidelijk gemaakt dat de kans op verlies erg groot is wanneer u geen tijd heeft.