Aandelen en beleggingsfondsen
Het vormen van vermogen via aandelen stijgt jaarlijks in populariteit. Begrijpelijk, aangezien juiste deze vorm van beleggen, op lange termijn, hogere rendementen oplevert dan het traditionele sparen. De keuzemogelijkheden zijn dan ook groot.
Besluit u om zelf aandelen te kopen, dan zult u alle aandelen zelf in de gaten moeten houden, jaarrekeningen bestuderen, prognoses bekijken en macro- en micro-economische ontwikkelingen te observeren. Wie daar de tijd en de kennis voor heeft, heeft geen ondersteuning nodig.

Beleggingsfondsen
Maar voor alle andere Nederlanders bestaan er de beleggingsfondsen. En voor veel mensen is het dan ook eenvoudiger deel te nemen in zon fonds dan zelf te beleggen. Binnen die fondsen wordt inderdaad studie gemaakt van al die factoren die van belang zijn. De meeste beleggingsfondsen beschikken dan ook over een enorme marktkennis. Kennis die gebruikt wordt om constant de beslissing te overwegen: kopen, houden of verkopen? Het zal duidelijk zijn, dat die beslissing steeds afhankelijk is van de vraag of koerswinst waarschijnlijk is en hoe de dividendkansen zijn.

Variatie
Net als er een enorme hoeveelheid economische terreinen is, zo zijn er ook enorm veel verschillende beleggingsfondsen.
Allereerst zijn daar de fondsen per regio. Dergelijke fondsen beleggen uitsluitend in topbedrijven van de betrokken regio. Nederland, Europa, Midden Oosten, Verre Oosten, Amerika, Zuid Amerika, iedere regio kent zijn eigen kansen. De fondsspecialisten kennen die.

Daarnaast zijn er fondsen die uitsluitend in deelterreinen beleggen. Medicijnen, onroerend goed, milieutechnologie, internet, communicatietechnologie en dergelijke.

De variatie is groot. En wie voldoende kennis heeft van al die deelterreinen, zal zelf absoluut een keuze kunnen maken. Maar wie die kennis niet heeft, kan dan comfortabel achterover leunen in de wetenschap dat er ook fondsen zijn die wereldwijd beleggen. En dat is dan wel zo makkelijk.

Voorkeur?
Er zijn diverse methodes om vermogen te vormen. Beleggen via aandelen is slechts een van de mogelijkheden. Maar wat bepaalt de voorkeur? Daarover gaat de volgende pagina.