Restitutie of betaling in natura?
Ziekenfondspatienten zijn gewend aan verzekeraars die ’in natura’ uitbetalen. Als er iets is, komen ze via de huisarts terecht bij een specialist die de rekening verder afhandelt met de verzekeraar. Particulier verzekerden krijgen vaak de rekening thuis, en declareren die dan bij hun verzekeraar. 

In het nieuwe systeem kunt u zelf kiezen hoe de rekeningen worden voldaan.

Natura
Wie voor natura kiest, kan worden gestuurd naar specialisten of ziekenhuizen die de verzekeraar heeft uitgekozen en waarmee hij prijsafspraken heeft. Als je veel vertrouwen hebt in je verzekeraar, kun je voor natura kiezen. Waarschijnlijk ben je dan goedkoper uit, omdat de verzekeraar veel grip heeft op door wie en waar de behandelingen worden uitgevoerd.

Restitutie
Maar wie veel keuzevrijheid wil, is beter af met een verzekering op basis van restitutie. Die kiest dan zelf zijn specialist, betaalt de rekening en declareert. Overigens hebben ook mensen die voor een verzekering kiezen die in natura zijn diensten levert, wel degelijk enige keuze. Maar sommige behandelingen bij ziekenhuizen in de buurt kunnen uitgesloten zijn van de verzekering. Wie een verzekering op basis van restitutie heeft, heeft meer vrijheid, al zal hij in sommige gevallen moeten bijbetalen. Want ook zijn verzekeraar heeft een voorkeur voor bepaalde ziekenhuizen waarmee hij goede - en liefst ook goedkope - afspraken heeft. Het is daarom belangrijk te achterhalen welke verzekeraars samenwerken met uw favoriete ziekenhuis.