Wat is inboedel?
Om het heel makkelijk voor te stellen: inboedel is alles wat in uw woning "verhuisbaar" is. Met andere woorden, alles wat u in de woning hebt (aan-)gebracht. Daaronder vallen dus niet alleen het meubilair en de kleding, maar ook de inhoud van de schuur en de kelder.

Verbouwingen
Wanneer u uw woning hebt verbouwd, is die verbouwing natuurlijk onderdeel geworden van die woning. Alles zit dan "vast", is dus niet "verhuisbaar" en hoort daarom gewoon bij de woonhuisverzekering. Tenzij u in uw huurwoning hebt verbouwd. Een nieuwe keuken of badkamer, een open haard of vast parket, een (gewone) antenne of zonwering, in een huurwoning zijn het onderdelen die wel uw eigendom zijn.

Dus zult u, bij schade, daar een vergoeding voor willen zien. Gelukkig houden vrijwel alle inboedelverzekeringen daar al rekening mee. Uw nieuwe keuken bijvoorbeeld is dus geen inboedel-naar-de-letter, maar is wel meeverzekerd. Uiteraard moet u bij het vaststellen van de verzekerde som daar wel rekening mee houden.

Geen inboedel
Niet alle roerende zaken die u heeft meegenomen in de woning vallen onder het begrip inboedel. De auto bijvoorbeeld, ook al bevindt die zich binnen de garage, behoort niet tot de inboedel. Ook bij een motorfiets is dit niet het geval.

Op welke plaatsen is uw inboedel verzekerd? Dat vindt u op de volgende pagina.