Herbouwwaarde
Wanneer de woning volledig is verwoest, bijvoorbeeld door brand, zal de verzekering u in staat moeten stellen de woning weer, precies zoals de woning vroeger was, te herbouwen. Precies op die plaats. En dat betekent dus dat de schadevergoeding gebaseerd dient te zijn op de "herbouwwaarde". Dat is het bedrag om de woning weer volledig opnieuw te bouwen.

Natuurlijk is het tegenwoordig vaak zo dat de "verkoopprijs van de woning" beduidend hoger ligt, maar dat komt met name door de waarde van de bij de woning behorende grond. Anderzijds lijkt het logisch bij nieuwbouwprojecten dan maar uit te gaan van de prijs van de bouw. Die bouwprijs ligt immers vast in de koopakte.

Helaas, ook dat is niet helemaal juist. Een nieuwbouwwoning wordt binnen een project aanmerkelijk goedkoper gebouwd dan wanneer de woning op zich zelf gebouwd zou moeten worden. Daarnaast zult u, als nieuwe eigenaar, doorgaans het een en ander aan die (standaard) woning willen toevoegen.

Het correct berekenen van die herbouwwaarde is niet bepaald gemakkelijk. Allereerst is daar het berekenen van de inhoud van de woning. Vervolgens het beoordelen van het type woning en het zoeken naar de daarbij behorende "kubiekemeterprijs". Daarrna nog het meewegen van fundering, afwijkende keuken, de badkamer, CV.

Premies
De diverse verzekeraars hanteren vaak verschillende voorwaarden. Ook wordt gewerkt met postcodegebieden. Zelfs het bouwjaar en het materiaal van de verdiepingsvloer kunnen van invloed zijn. Dat maakt het hier opgeven van premies wat moeilijk. Om u toch een idee te geven de gemiddelde premie voor extra uitgebreide dekking ligt tussen 0,70 en 1,15 per 1000 herbouwwaarde. 

Op de volgende pagina kunt u een aanvraag doen voor uw woning.